Oefenen

Hier kun je leermateriaal vinden om je te helpen bij het leren van Papiaments.

Kijk eerst naar de videolessen en maak dan de Quizjes of oefen op een speelse manier met de Woordzoekers, Memory of Flashkaarten.

Over Papiaments

Papiaments is met ongeveer een kwart miljoen sprekers een kleine taal, toch willen verassend veel mensen deze mooie taal leren. Zelfs onder de druk van andere grotere talen zoals Engels, Spaans en Nederlands blijft Papiaments zeer populair. Wie wel eens op de ABC-eilanden is geweest kan beamen dat de lokale bevolking altijd met trots haar eigen taal spreekt.

(Voor uitgebreide achtergrond informatie en de ontstaansgeschiedenis van Papiaments verwijs ik je graag door naar wikipedia.)

Papiaments leren spreken 

Wil jij Papiaments op een leuke en toegankelijke manier leren? Met het bezoeken van Henky’s Papiamento maak je zeker een goed begin, honderden mensen gingen je voor bij het leren van deze mooie taal via de video lessen en al het andere lesmateriaal op deze website.

Begin eerst met het kijken van de video’s, luister goed naar de uitspraak, doe niet te veel moeite om de woorden te onthouden, dit is géén grap! Uit onderzoek is gebleken dat juist als je ontspannen dingen op je af laat komen je meer onthoud dan wanneer je krampachtig moeite doet om het te onthouden. Leer dus alleen op momenten wanneer je er zin in hebt, en ga er dan ook rustig voor zitten.

Zelf spreek ik naast Papiaments nog vier talen (Nederlands, Engels, Spaans en Portugees) dit zijn niet toevallig ook de vier talen die veel invloed (gehad) hebben, zoniet de basis hebben gelegd voor het Papiaments, uit ervaring weet ik dat het leren van een taal tijd, discipline en continuïteit vergt. En daarnaast ook een hoop bluf, durf te spreken en hierbij af en toe fouten te maken, want welk lesmateriaal je ook tot je beschikking hebt, de hoeksteen van een taal leren is het spreken zelf!

Waarschijnlijk staat er niet op ieder gewenst moment een persoon klaar om jou te helpen met het leren van nieuwe woorden, laat staan grammatica. Met Henky’s Papiamento wil ik jou graag wél de mogelijkheid bieden om overal waar je toegang hebt tot internet op ieder gewenst moment aan je Papiaments te werken.

De spelling in alle lessen is gebaseerd op het Papiaments dat gesproken wordt op Curaçao en Bonaire. Zelf kom ik namelijk van Bonaire, op Aruba zullen sommige woorden anders worden gespeld, en de woordenschat verschilt enigszins, ondanks deze variaties verstaan de sprekers van de drie eilanden elkaar. 

Schrijf je nu in om volledige toegang te krijgen tot al het lesmateriaal.

knop-04